Program

Vrtec dela po programu Kurikulum za vrtce, znotraj tega pa z novim šolskim letom dodaja tudi prvine gozdne pedagogike in sočutne vzgoje otrok. Hkrati vrtec uvaja nadstandardni program treh strokovnih delavk v oddelku. To pa pomeni, da delo v skupini poteka veliko manj stresno in s tem za otroke ustvarjamo nežno in varno okolje, kjer se lahko razvije še tako posebna mlada otroška duša.

banner2

Sočutna vzgoja otrokom dopušča da izrazijo svoja čustva. Odrasli jim pokažemo veliko mero empatije tudi takrat, ko so jezni ali pa vztrajni v svojih željah. Zmeraj se trudimo najti in tudi odpraviti vzrok, zakaj se otrok tako počuti. To pa seveda ne pomeni, da je naša vzgoja brez omejitev. Otrokom so meje jasno predstavljene in tudi razložene.Z otroki se veliko pogovarjamo o notranjih občutkih in jih izražamo skozi igro in pogovor. Tako se počasi učijo in pridobivajo vrline močne empatije tudi sami. Nastopil je čas, ko se tudi naša družbena zavest precej spreminja. Prav je, da se z njo spreminja tudi vzgoja in svet naših najmlajših. Le oni so tisti, ki bodo pisali nove mejnike v prihodnosti in v našem vrtcu se z veliko mero odgovornosti zavedamo svojega poslanstva.

Vsi skupaj se v okviru gozdne pedagogike ne glede na vremenske razmere (razen seveda ekstremno visokih ali nizkih temperatur in močnih padavin) vsak dan najmanj 60 minut dnevno gibljejo na svežem zraku, odhajajo na daljše sprehode, tekajo po na Poti spominov in tovarištva ter obiskujejo bližnji gozd. V naravi se otroci sprostijo in najdejo stik s povsem drugačnim svetom znotraj sebe. Razvijajo svoj čut za povezanost z naravo in se v njej počutijo domače in sprejeto.

Mesečno plačilo vključuje dnevno varstvoprehrano in dejavnosti, ki se odvijajo v okviru vrtca. V ceno je vključeno popolnoma vse, vse dejavnosti, tudi prehrana, pleničke in robčki. Doplačil ni. V dopoldanskem času vrtec v okviru programa predšolske vzgoje - Kurikuluma za vrtce, ponuja obogatene dejavnosti na področju športa, plesa, likovnih dejavnosti, učenja slovenske besede, narave, družbe in števil skozi igro.

Poleg tega vključuje še dodaten program  tujega jezika – angleščine skozi igro (od drugega leta dalje), ki deluje po principu učenja tujega jezika na način učenja maternega jezika.

Vrtec ima večkrat tedensko izvajanje joge, s pomočjo priznane kvalificirane učiteljice joge za otroke, ki je dragocena naložba za  šolsko obdobje. Otroci, ki se v zgodnji mladosti srečajo s prvinami joge prilagojenimi njihovi starosti, so v šoli velikokrat bolj umirjeni, imajo boljšo koncentracijo, v stresnih situacijah pa reagirajo bolj premišljeno in manj vzkipljivo. Prav tako se enkrat tedensko izvaja tudi plesna dejavnost ob pomoči plesnega pedagoga, ob koncu leta pa otroci pokažejo, kaj so se skozi leto naučili. Vse dejavnosti so vključene v ceno in za njih ni nobenih doplačil, razen za tabor in tečaj drsanja.

Otroci večje skupine Mucki enkrat mesečno pohajajo iz vrtca na različne dejavnosti kot so lutkovne predstave, knjižnica, Živalski vrt, lončarska delavnica

V vrtcu skozi vse leto izdelujemo tudi osebno mapo vsakega otroka (portfolio). Ob koncu leta je to še kako dragoceno darilo za starše, saj so v mapi zbrani vsi pomembni mejniki in spomini na vsako leto, ki ga je vaš otrok preživel v vrtcu. Hkrati je taka mapa lahko večen spomin in izvabi neprecenljiv nasmeh na lice kot darilo vašim nadobudnežem ob 18. rojstnem dnevu ali ob veselem trenutku, ko sami prvič stopijo na pot starševstva.

Vzgojiteljici s posebej likovno nadarjenim področjem skrbita, da majhni nežni prstki ustvarjajo prav posebne pravljične izdelke. Igralnice so opremljene tudi z veliko športnimi rekviziti (blazine, žoge, obroči, stožci, mehke kocke, tuneli) saj se zavedamo, da je v predšolskem obdobju gibanje še kako pomembno. Otroci imajo na voljo tudi spoznavanje  z glasbo in Orfovimi inštrumenti. Vse strokovne delavke obvladajo najmanj en glasben inštrument, ena vzgojiteljica poleg treh glasbil dodatno igra celo na harmoniko. Vse strokovne delavke so redno zaposlene tako ne prihaja do menjave kadra. V tem občutljivem in odgovornem poklicu se dobro zavedamo svojega poslanstva. Jasno nam je, da so to zelo majhni otroci, ki potrebujejo veliko nežnosti, topline, prijaznosti in jim je potrebno ustvariti posebej ljubeče in varno okolje. Le to je lahko izhodišče za njihovo dobro počutje in kvaliteten razvoj. Stalnost strokovnih delavcev in izjemna sposobnost empatije lahko obrodi sadove kvalitetnega napredka v razvoju majhnih otrok na poti k samostojnim in samozavestnim šolarjem.

URNIK OBROKOV PRI NAS:

ZAJTRK: 8:15 – 8:30
DOPOLDANSKA MALICA: 10:00
KOSILO: 11:30
POPOLDANSKA MALICA: po počitku